Květnové houbaření


Pokud jste až dosud měli za to, že na houby se chodí v létě a na podzim, je nejvyšší čas vyrazit do lesa třeba ještě dnes. Takový smrž, kačenka česká nebo čirůvka májovka totiž nepočkají!

loading...

Zkušení houbaři vědí, že se dá na houby chodit v podstatě celoročně. Už od března do začátku června najdete celou řadu zajímavých exemplářů, které houbařští amatéři zařadí mezi prašivky. Pojďme si představit tři asi nejznámější jarní houby – kačenku českou, gurmány vyhledávané smrže a neméně slavnou čirůvku májovku.

Propellerads
  • Kačenka česká

    Klobouk 2- 6 cm široký, 3 – 8 cm vysoký, zvoncovitý, jako náprstek nasazený na vrcholku dutého třeně, podélně laločnatě žebernatý

    Tuhle typicky českou houbu najdete v teplých a světlých lesích. Hledat musíte pod listnatými stromy, daří se jim pod osikami, olšemi a ovocnými stromy. Kačenky a smrže patří k tomu nejlepšímu, co na jaře v lese najdete. Jsou aromatické, takže vám pro celou rodinu stačí jen pár plodnic. Nejlepší jsou samozřejmě mladé: čím kratší je třeň, tím mladší houba je. Dlouhé třeně patří starším houbám a bývají tuhé. Tip na úpravu: Zvrásněný klobouček je plný drobných mističek, ve kterých se drží písek, takže je pořádně očistěte a nebojte se ani propláchnutí ve vodě. Kloboučky nakrájejte nadrobno a osmahněte se šalotkou na másle. Pustí tak šťávu a i zlatohnědou barvu, která je pro jejich kloboučky typická. Pak stačí jen lehce osolit, případně opepřit. Takto upravené se hodí ke grilovanému masu, do omáček a polévek.

  • Smrže

    Plodnice jsou duté, křehké, s kloboukem 4 – 9 cm širokým, bledě okrovým, žemlovým nepravidelně kulovitým, zprohýbaně důlkovitým a s okrajem přirostlým k bělavému, válcovitému, místy vmáčklému, 4 – 10 cm dlouhému a 2 – 4 cm širokému třeni.

    Od pohledu vypadají podobně jako kačenky, na rozdíl od jejich sytě oranžových kloboučků je ten jejich často ale šedý. Neznalého houbaře vzhled smrže často odradí, jeho tržní cena se ale šplhá klidně k 1000 Kč/kg. Najdete je na vlhčích místech pod listnatými stromy, v zahradách a často přímo podél cest, třeba pod břízami. U nás roste celá řada druhů smržů, nejčastější je smrž kuželovitý a obecný. Kloboučky jsou našedlé, jamkovité až žebernaté.Tip na úpravu: Úprava je podobná jako u kačenek. Kloboučky je vhodné pořádně vypláchnout, abyste nechroupali písek, pak nakrájet najemno nebo na kolečka. Smrž i kačenka jsou duté houby a kroužky z nakrájeného kloboučku jsou velmi efektní. Lehce zpěňte se šalotkou na másle a podlejte silným vývarem či demi glace a nechte zredukovat na minimum. Pak stáhněte z plotny a vmíchejte kousek studeného másla.

  • Čirůvka májovka

    Klobouk. má 3-15 cm v průměru, v mládí nízce sklenutý, zaoblený, ve stáří plochý a často zvlněný, na okraji značně podvinutý, tlustomasý, lesklý.

    Pokud nejste zkušení houbaři, sběru čirůvek se vyhněte, snadno se zamění za některé jedovaté houby. Na trzích nebo v obchodech s farmářskými potravinami už jsou ale celkem často k mání. Plodnice čirůvky je béžová až lehce narůžovělá a na rozdíl od kačenky nebo smrže má tvar „klasické“ houby. Po rozkrojení má dužina konzistenci čerstvého bílého chleba a trochu tak i voní. Po sběru je potřeba je co nejrychleji spotřebovat! Tip na úpravu: Plodnici podélně rozkrojte nebo nakrájejte na kousky a na másle zprudka osmahněte dohněda, stejně jako i jiných hub tak dáte vyniknout jejich vůni i chuti. Přidejte šalotku, sůl, tymián či šalvěj a drcený kmín, možná i trochu čerstvě namletého pepře. Pak stačí krátce podusit. Perfektně se hodí do smetanových nebo jíškových zeleninových polévek (bramboračka, pórkový nebo houbový krém). Když ji podlejete smetanou, je z ní úžasná omáčka k masu. Podlévejte vždy jen trochu a nechte zredukovat. Aby vynikla její chuť, musí houba zůstat pevná, nesmíte ji rozdusit na kaši.

 

Pokud se Vám článek líbil nezapomeňte se oněj podělit s přáteli..

Sdílejte s přáteli -> Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest