Nastává sklizeň bezinek


Pokud jste ještě nevyrazili do přírody na sběr bezinek, tak máte nejvyšší čas. Bezinky dozrávají koncem srpna a začátkem září, takže o víkendu hurá do lesa. Bezinky jsou nejen plné vitaminů, ale mají i silné protizánětlivé účinky.

Až půjdete ven na procházku, vezměte si košík a nasbírejte plody bezu černého. Lze z nich připravit vína, likéry, kompot, povidla, džemy, šťáva – možností je plno. Vybrali jsme pár nejzajímavějších receptů.

Bezinkový likér
Ingredience:
1/2 l bezinkové šťávy
1/2 l vodky
3 hřebíčky
1 pomeranč
Postup:
Promíchejte 1/2 litru bezinkové šťávy s 1/2 litrem vodky. Přidejte 3 hřebíčky a šťávu z 1 pomeranče a znovu promíchejte. Šťávu nechte projít asi 10 minut varem. Likér nalijte do sklenic, uzavřete a uložte.
„ Je moc dobrý, a když jej nalijete do hezké lahve, dá se věnovat jako dárek.“
Džem z bezinek
Ingredience:
1 kg jablek
1/2 kg bezinkových bobulek
400 g krystalového cukru
10 g kyseliny citronové
1 citron
1 dl rumu
Postup:
Jablka dobře operte, rozvařte, prolisujte a ještě povařte, přidejte bezinkové bobulky a dále vařte. Do rozvařeného džemu vmíchejte krystalový cukr, vařte ještě asi 10 minut a vyzkoušejte, zda džem již želíruje. Těsně před dokončením přidejte kyselinu citronovou a šťávu z citronu. Do hotového, již vychladlého džemu přilijte rum. Naplňte sklenice a uzavřete je.
Povidla z bezinek
Ingredience:
bezinky
cukr
Postup:
Bezinky opláchněte, rozvařte na kaši a propasírujte. Za stálého míchání svařte s cukrem dohusta: na 1 kilogram kaše přijde 200 gramů cukru. Směs nalijte do sklenic a zavíčkujte.
Za recept děkujeme Miladě Nové z Brna: „Povidla se hodí tam, kam dáváte ta klasická. Používám je i k dobarvení tmavých omáček.“
Bezinkové víno
Ingredience:
1,25 l bezinek
4 l vody
1,5 kg cukru
vinné kvasinky (doporučuji Portské)
Postup:
Bezové plody opláchněte a vložte do hrnce. Přilijte 4 litry vody a dejte na 20 minut vařit. Po vychladnutí bezinky dobře vymačkejte a do šťávy, kterou získáte, přidejte cukr. Roztok nechte přejít varem a poté jej odstavte. Až bude šťáva vlažná, dejte do ní vinné kvasinky (řiďte se dávkováním popsaném na obalu) a nechte ji v dostatečně velkém demižonu (roztok ať sahá jen do tří čtvrtin nádoby) s kvasnou zátkou kvasit. Až víno dokvasí, stočte je do lahví, zazátkujte a uložte v chladu.
Nutella z jablek a bezinek
Ingredience:
3 kg jablek bez slupek
1 kg cukru
3 čokolády na vaření
1 dl prolisované štávy z bezinek
1 lžička kyseliny citronové
Postup:
Jablka bez slupek nakrájejte na kousky, přisypte cukr a chvíli vařte. Asi po 10 minutách přidejte rozlámanou čokoládu na vaření a štávu z bezinek. Nakonec vmíchejte kyselinu citronovou. Horkou směs plňte do skleniček. Nesterilizujte.
Léčivý likér
Ingredience:
2 l pěkně zralých bezinkových bobulek
1 l vody
1 kg cukru
1 vanilkový cukr
1 polévková lžíce mleté (případně rozpustné) kávy
0,5 l rumu nebo vodky
Postup:
Bezinky nastříhejte i s řapíky, doma je operte a otrhejte. Dobře to jde vidličkou, člověk se tak neumaže. Bobulky odměřte půllitrem. K 2 litrům bezinkových bobulek přilijte do hrnce 1 litr vody a povařte asi 20 minut.
Přeceďte a do šťávy přisypte 1 kilogram cukru. Znovu povařte 20 minut, přidejte vanilkový cukr a polévkovou lžíci mleté kávy. Pokud vám vadí mletá, použijte rozpustnou. Směs vařte ještě asi 5 minut, poté posbírejte pěnu z cukru a šťávu nechte vystydnout. Do chladné tekutiny přidejte 0,5 litru rumu nebo vodky a slijte ji do lahví, nejlépe od alkoholu. Likér uskladněte v temnu a chladnu.
Recept nám poslala Dana Věrčáková z Prahy, která krom popisu, nač je likér vhodný, přidává i praktické varování: „ Bezinky mají samy o sobě trochu podivnou příchuť, ale káva ji zruší. Likér je údajně lék na různé neuralgie, bolesti hlavy, stěhovavé bolesti v kloubech a podobně. Má krásnou tmavě rudou barvu, a když si výrobce nedá pozor, má touhle barvou doma pokecané kdeco.”
Vánoční bezinkové víno
Ingredience:
2 l bezinek
4 l vody
3 kuličky pepře
3 hřebíčky
3 kuličky nového koření
2 kg cukru
5 dkg droždí
Postup:
2 litry bezinek dejte na 15 minut vařit do 4 litrů vody. Jakmile voda začne vřít, přidejte veškeré koření a nechte vařit další čtvrthodinu. Zceďte, přisypte 2 kilogramy cukru a vařte 10 minut. Roztok potom dejte zchladnout. Do vlažného přidejte 5 dekagramů droždí a nechte 24 hodin stát. Druhý den roztok zamíchejte a nechte 24 hodin kvasit. Třetí den jej zceďte do 5litrového demižonu, převažte plátýnkem a nechte v teple stát téměř do Vánoc. Než začnou svátky, stočte víno do lahví.
Bezinková šťáva s vanilkou
Ingredience:
2,5 kg bezinek
1 kg cukru
2 l vody
20 g kyseliny citronové
1 hřebíček
1 vanilka
Postup:
Bezinky namočte do horké vody, přisypte kyselinu citronovou a nechte den odstát. Poté přidejte hřebíček i vanilku, cukr (na 1 litr šťávy 1 litr cukru) a vařte 20 minut.
Recept nám poslala Jarmila Švehlová z Ústí nad Labem: „Většina lidí zná šťávu z bezových květů, já ji dělám i z plodů. Obě chutnají výborně a perfektní jsou v létě, když se do nich po zředění vodou přidá i led a kolečko citronu.“