Retro jídelníček


Originální dobový jídelníček obědů a večeří na celý týden z roku 1929 a k tomu recepty na skvělý dort a vdolečky. Dobrou chuť!

loading...

 
Jídelní lístek.
Pondělí.
Oběd: Polévka ze zeleniny s rýží, dušená kapusta s bramborem, tašky s povidly. — Večeře: Vuřty s octem a cibulí, chléb.
Úterý.
Oběd: Polévka chlebová, vepřové kotlety na kmíně s bramborovými šištičkami. — Večeře: Kakao, žemle s máslem.
Středa.
Oběd: Polévka z kostí s morkovými knedlíčky, buchty. — Večeře: Telecí paprika s rýží.
Čtvrtek.
Oběd: Polévka z vepřového masa, zapražená, s kapáním, vepřový ovar s křenem a chlebem, krupicový nákyp. — Večeře: Slaninové knedlíky se zelím.
Pátek.
Oběd: Polévka bramborová, žemlovka. Večeře Bramborová kaše s párky.
Sobota.
Oběd: Polévka hovězí s nudlemi, hovězí maso s houskovým knedlíkem a rajskou omáčkou. Po obědě pečená jablka. — Večeře: Opékané knedlíky od oběda s vajíčkem.
Neděle.
Oběd: Polévka z kostí s piškotovým svitkem, anglické závitky s rýží, čokoládový dort se šlehanou smetanou. — Večeře: Studená telecí pečeně nadívaná, v sobotu připravená, se švestkovým kompotem.
Dort Lady.

Propellerads

Na míse třeme 6 žloutků s 12 dkg tlučeného cukru asi po ¾ hodiny. Pak přidáme k tomu 8 dkg strouhaných mandlí ve slupce, 6 dkg strouhaných oříšků, 2 tabulky strouhané čokolády, 2 lžíce strouhané housky a třeme vše dále asi po ¼ hodiny, až se vše dobře spojí. Mezitím ušleháme si ze 6 bílků tuhý sníh. Vezmeme asi třetinu ušlehaného sněhu, zlehka to zamícháme k utřenému, načež teprve přidáme ostatní zbylý sníh, neboť jen tak docílíme řádného spojení sněhu s utřenou hmotou.

Vymažeme dortovou formu omastkem, vysypeme jí moukou, připravenou hmotu do ní nalijeme a nožem hladce urovnáme. Dáme ji do dobře prohřáté trouby a upečeme do růžova. Když se prst do upečeného neboří, pak jest dosti.

Upečený, vychladlý dort rozřízneme po výši ve dvě půlky a jednu z nich potřeme merunkovou neb rybízovou marmeládou. Druhou půli potřeme následujícím krémem:

10 dkg čajového margarinu Smetolu třeme do pěny. Za dalšího stálého tření k jedné straně zatřeme k němu 10 dkg tlučeného cukru a jeden sáček vanilinového cukru. 2 tabulky čokolády strouhané a 2 vejce a třeme dále tak dlouho (asi 20 minut), až jest krém pěkně hustý. Složíme ty dvě potřené půlky v celek — dort — povrch i po stranách potřeme zbylým krémem a poházíme mletými neb strouhanými ořechovými neb oříškovými jádry.

loading...

Tvarohové vdolečky.

Připravíme si v hrnéčku vlahého mléka z kostky cukru a 2 dkg čerstvých kvasnic na kamnech kvásek.

Mezitím třeme na misce 4 dkg margarinu Smetolu s 1 vejcem, 1 žloutkem a za dalšího tření přidáváme k tomu po částkách 15 dkg dobrého, čerstvého tvarohu a 4 dkg tlučeného cukru. Do utřeného přidáme vykynutý kvásek, zamícháme to zlehka a přidáme k tomu 25-30 dkg jemné mouky, do které přidali jsme lžičku soli. Vypracujeme to v těsto nepříliš husté, ale ani řídké. Vyklopíme je ihned na pomoučený vál, vyválíme válečkem v mouce obaleným na placku as jako malík silnou, ze které tvořítkem na koblihy vykrájíme menší vdolečky, klademe je na pomoučené prkno a dáme je do tepla dokynouti.

Vykynuté smažíme v rendlíku, ve kterém máme dostatečné množství rozpáleného margarinu Smetol, po obou stranách do růžova. Usmažené vdolečky klademe na okraj talíře, aby z tuku odsákly. Pak je buď pomažeme dobrými švestkovými povidly, rozředěnými trochou rumu a posypeme je buď strouhaným syrečkem nebo perníkem. Kropíme je buď kyselou smetanou nebo rozpáleným máslem. Můžeme je třeba posypati pouze skořicovým cukrem. Vdolečky takto upravené jsou kypré, vláčné a chutné.

Sdílejte s přáteli -> Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest